Založ si blog

2. pilier dôchodkového sporenia: nenastolené otázky

1. O nás (sporiteľoch) bez nás = „Mníchovský“ diktát. Prečo rozhodli, rozhodovali, a stále rozhodujú len politici a DSSky? Nechýbajú tam tí, o ktorých súčasné peniaze a budúce penzie v skutočnosti ide?

 

2. „Kráľovské“ penzie od štátu, teda zo Sociálnej poisťovne = z. 1.piliera. Z mesačných platov 2000 korún, penzia 900 korún, teda 30 eur. Ale pritom dnes majú penziu 300 eur, čo je desaťkrát viac… Dokonca aj čerství penzisti dostávajú násobky toho, čo odviedli za štyridsať rokov zo svojich platov. Ako je to možné?

 

3. „Žobrácke“ penzie od DSSiek , teda dôchodkových správcovských spoločností (súkromných firem zahraničných vlastníkov) = z 2. piliera. 20 či 30 eur – zbláznil sa tu niekto? Alebo je to zákonité, vyplývajúce z podstaty a princípov 2. piliera a jeho absolútnej nevhodnosti pre sporiteľov v neustále rýchlo rastúcich krajinách – akými sú Slovensko, Česko, Maďarsko? Posledné dve ho už zrušili. Slovensko, presnejšie jeho politici, nemajú dosť síl, odvahy, schopností. Čo na to samotní sporitelia, ich deti (vraj zdedíte naše peniaze z 2.piliera, k tomu ale musíme v správnom čase zomrieť… skôr je pravdepodobné, že nám budete musieť viac doplácať na pobyt v penzióne, k nášmu druhopilierovému žalostnému dôchodku od DSSiek), všetci občania ?

 

4. Porovnanie princípov fungovania 1. a 2. piliera.

1. pilier = štátny, financovaný pracujúcimi (tými dnešnými, aj tými o 10 či 20 rokov)

2.pilier = súkromný, individuálny, ako účet v banke – koľko si bolo možné našetriť za 20-30 rokov v banke z odvádzanej desatiny platu? Sumy mesačne odkladané do banky spred 30, 20, i 10 rokov, boli veľmi malé, lebo aj naše platy boli veľmi malé. A podobne, aj dnešný náš plat je veľmi malý oproti tomu, čo budeme zarábať za 10, 20, či 30 rokov. Teda oplatí sa na Slovensku s neustálym rastom platov (veď stále máme platy štvrtinové pri porovnateľnej produktivite práce ako Rakúšania, Nemci, Taliani, Gréci, … ) ukladať peniaze na dlhodobý účet na 10-20-30 rokov do banky? A podobne to platí aj s vlastnými účtami na 2. pilieri v DSSkách. Dokonca v hociktorej banke by sme z rovnakých vkladov dostali o 10, 20 či 30 rokov podstatne viac než od našich DSSiek.

5. Nový lepší udržateľný dôchodkový systém – je potrebný, či nevyhnutný? Prečo? Aký? Kedy? Pre koho? Bude a môže sa týkať aj sporiteľov v 2.pilieri, ktorí sa upísali DSSkám ? Ich súkromných účtov v súkromných firmách sa to sotva môže týkať. Zostanú im teda oči pre plač?

 

6. Impotencia príslušného ministerstva a následné fiasko napriek silným vyhláseniam a krokom premiéra. Je to neschopnosť, zámer a či uznanie sily, vplyvu a možností majiteľov DSSiek?

 

7. Žaloby a súdy: ich pravdepodobnosť – kto proti komu – za čo – chybné kroky doteraz aj v budúcnosti – stav zajtra a o desať či tridsať rokov – šance aktérov – konečné skóre – víťazi a porazení, a kam budú patriť sporitelia z 2. piliera u DSSiek, ktorí tam napriek všetkému zostanú?

 

8. Najlepšie riešenie. Zostať či vystúpiť z 2. piliera? Snáď ho vláda ešte chvíľu nechá otvorený…

 

Stanislav Neupauer

PS: Ak súhlasíte aspoň s bodom 1, pošlite prosím tento alebo svoj názor najlepšie do tohoto pondelka 15. júna dopoludnia úradu vlády na: premier@vlada.gov.sk alebo podatelna@vlada.gov.sk . Ale najlepšie keď vy (a poradíte to aj vašim známym a rodičom) v pondelok do večera prostredníctvom Sociálnej poisťovne z 2. piliera vystúpite.

PS2: Niečo podobné ako tento príspevok som dal na známosť kompetentným už pri začiatkoch 2.piliera pred mnohými rokmi. Po vyplatení prvých dôchodkov z 2. piliera sa nielen moje predpoklady a výhrady k 2. pilieru potvrdili.

PS3: Najlepšou investíciou pre náš budúci dôchodok a ako sa budeme mať je investícia do našich detí, ich zdravia a vzdelania,a tiež do rozvoja a príťažlivosti Slovenskej republiky, aby tu bolo stále lepšie žiť, pracovať, podnikať, invenstovať, predovšetkým našim deťom.

nn4 BÉLA na HRAD

17.03.2016

-vymeniť AKa. p.s. A to som pravicový ľavičiar slovenského rodu…

nn3 Vláda koaličnoúradnícka

15.03.2016

Vláda koalično-úradnícka=ministri školstva a zdravotníctva spoločnymi nominantami všetkych 4och koaličnych strán.Vplyv na kritériá vyberu aj opozícii =silny mandát aj na nepopulárne kroky.1-3 mesiace ponechať súčasnych ministrov …i tak še da,ale psí hlas do neba nejde..

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo mláďa medveďa hnedého

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 9284x
Priemerná čítanosť článkov: 3095x

Autor blogu

Kategórie